top of page
Zoeken

Maart eindigt wisselvallig en dat blijf voorlopig wel zo

De lente is nat en zacht begonnen waardoor de natuur ook al erg voorloopt op schema. Anders dan lentes uit voorgaande jaren komt de wind vaak uit de zuid tot zuidwestelijke contreien, wat de oorzaak is van het te warme en wisselvallige weer voor de tijd van het jaar. Ook de komende dagen lijken we het niet droog te houden, maar van fris weer is geen sprake.


Een blik op de weerkaarten


Figuur 1: Weerkaart van de atmosferische modellen ECMWF en Harmonie voor vrijdag overdag (KNMI)


Kijkend naar de weerkaart in figuur 1, staan we onder invloed van lagedrukgebied Nelson die rondtolt rondom de Britse eilanden. Ten oosten van ons land staat een polair front ingetekend waarbij in het zuiden van Frankrijk een golf in het front ontstaat, deze golf bereikt komende nacht het oosten van het land als warmtefront, waardoor het vanuit het zuiden gaat regenen. Na het overtrekken van het warmtefront komt de oostelijke helft van het land in de warmere onstabielere lucht, hierdoor neemt morgen in het oosten de kans op een regen- of onweersbui toe. Echter is dit nog onzeker omdat de modellen nog wat verschuivingen laten zien in het polaire front. Een lichte verschuiving naar het oosten kan er voor zorgen dat alleen Duitsland in de warmere onstabielere lucht terecht komt. Het is in ieder geval een situatie om in de gaten te houden.


Het weer voor vandaag en morgen

Vandaag loopt de temparuur op tot maximaal 15 graden bij een matige zuidelijke wind. Aan de noordkust is het iets frisser met temperaturen tot 12 graden. Zo nu en dan komt de zon tevoorschijn, aan de westkust kan lokaal een bui ontstaan. Vannacht gaat het op nadering van het polaire front regenen waarbij er weinig wind staat, de temperatuur daalt tot 9 graden. Morgen bevindt ons land zich in een tweedeling. Het westen zit in de koelere lucht waardoor het daar niet warmer wordt dan 15 graden. In de ochtend regent het nog in het westen en in de middag blijft de bewolking daar redelijk overheersend. In het oosten echter is het in de ochtend al droog en schijnt de zon af en toe, de temperatuur loopt daar op tot 19 graden. In de middag neemt in het oosten de kans op een regen- of onweersbui toe, afhankelijk van hoe diep het oosten in de warme en onstabiele lucht komt.


Zondag (1e paasdag)

Op eerste Paasdag overheerst nog steeds de zachte lucht in Nederland. De ochtend begint droog met zonnige perioden, in de loop van de dag neemt vanuit het zuiden wel de kans op buien toe. De temperatuur loopt op tot 16 graden in het zuidoosten tot 14 graden in het westen, bij een zwakke wind uit het zuidoosten.


Maandag (2e paasdag)

Tweede paasdag wordt een dag vol regen. Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land waarbij het af en toe flink kan doorregenen. De temperatuur blijft steken rond 12 graden, de wind trekt wat aan en draait naar het zuidwesten.


En de dagen daarna?

April gaat op het gebied van neerslag op dezelfde voet verder als Maart: blijvend wisselvallig. Afgaande op de temperatuurpluim van het ECMWF in figuur 2 ligt de temperatuur komende dinsdag, woensdag en donderdag rond het normaal voor begin april (12 tot 13 graden). Maar op vrijdag stijgt de temperatuur alweer boven de 15 graden waardoor het weer te warm voor de tijd van het jaar lijkt te worden. Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid toe gezien de grotere spreiding van de verschillende leden in de temperatuurpluim.


Figuur 2: Temperatuurpluim voor de komende 15 dagen (Weerplaza).


 
 
 

Comments


bottom of page